De inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek kiezen zelf de naam van de nieuwe gemeente. Einde maart kiest een groep inwoners een top drie uit alle ingezonden namen. Vanaf dan zijn de verkiezingen geopend. Midden mei kennen we de nieuwe gemeentenaam.

Meer dan 700 inzendingen, goed voor zo’n 400 verschillende namen. De inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek stuurden massaal hun voorstellen in. Zelfs van ver buiten de gemeentegrenzen werden namen ingezonden. De zoektocht naar de nieuwe gemeentenaam leeft, dat is duidelijk. Daarom willen we de inwoners van beide gemeenten het laatste woord geven. Van einde maart tot midden mei kan je stemmen op één van de drie geselecteerde namen. Die shortlist van drie namen wordt gekozen door een groep van 47 inwoners.

Shortlist

Op 22 maart verzamelen we 's avonds met 47 inwoners in den Ichter: 1 per 500 inwoners van de nieuwe fusiegemeente. Zij zullen de drie beste namen uit de uitgebreide lijst aan te duiden. In deze klankbordgroep van 47 zijn de heemkringen en adviesraden vertegenwoordigd, maar de meeste stoeltjes zijn nog niet bezet.

Stel je kandidaat

Wil jij graag meedenken over de keuze van de nieuwe gemeentenaam? Stel je dan voor 11 maart kandidaat via onderstaand formulier. We zorgen voor een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen en de verschillende leeftijdscategorieën. Als er te veel kandidaten zijn, worden de kandidaten door een onschuldige hand gekozen. Om deel te nemen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je woont in Meeuwen-Gruitrode of Opglabbeek;
  • Je bent minimum 16 jaar oud;
  • Je was de afgelopen 6 jaar niet politiek actief;
  • Je bent geen werknemer van het gemeente- of OCMW-bestuur van Meeuwen-Gruitrode of Opglabbeek.

Verkiezingen

Meteen na de bijeenkomst einde maart, starten de verkiezingen van de gemeentenaam. Stemmen kan via www.fusiemgo.be, in de gemeentehuizen, met de uitknipbare stemformulieren in de infobladen van mei of op één van de evenementen in die periode. Omdat je het rijksregisternummer verplicht moet invullen, kan iedereen maar één keer stemmen. Enkel personen die op 14 februari 2017 minimum 12 jaar oud zijn en in Meeuwen-Gruitrode of Opglabbeek wonen, kunnen stemmen.

Nieuwe gemeentenaam

Midden mei sluiten we de verkiezingen af. Dan kennen we ook meteen de naam van de nieuwe gemeente.

Stel je kandidaat voor de jury