Sint-Lambertuskerk in Opglabbeek. 'Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen.'

44 Limburgse gemeenten stellen samen 44 monumenten open! Het project “Dit zien wij” sluit aan bij de tentoonstelling van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium rond de Duitse glasnegatieven uit 1914-1918. 44 Gemeenten selecteerden een beeld van Limburgs bouwkundig erfgoed rond WO I. Wat blijft er nog over van deze gebouwen? Hoe zijn deze veranderd? Ontdek het op OPEN MONUMENTENDAG ...

Wanneer

zondag 10 september 2017 van 13:00 tot 18:00

Waar

Sint- Lambertuskerk
Kapelstraat 8, 3660 Opglabbeek

Omschrijving

44 Limburgse gemeenten stellen samen 44 monumenten open! Het project “Dit zien wij” sluit aan bij de tentoonstelling van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium rond de Duitse glasnegatieven uit 1914-1918. 44 Gemeenten selecteerden een beeld van Limburgs bouwkundig erfgoed rond WO I. Wat blijft er nog over van deze gebouwen? Hoe zijn deze veranderd? Ontdek het op OPEN MONUMENTENDAG en bezoek ze in de 44 Limburgse gemeenten!

De Sint-Lambertuskerk in Opglabbeek kreeg sinds WO I een hele make-over. Deze prachtige kerk is gebouwd in Maasgotische stijl. De toren dateert uit de 13de eeuw. De kerk werd na 1927 uitgebreid, vooral in de breedte. Ook de omgeving van de kerk is sterk veranderd in de 20ste eeuw. Weet jij nog welke gebouwen oorspronkelijk rond de kerk stonden? Om 14 u., 15 u. en 16 u. staat er een gids voor jou klaar.

Neem ook deel aan de grote Limburgse fotowedstrijd! Wat is voor jou onmisbaar in de 44 Limburgse gemeenten? Welk gebouw, landschap, enz. wil jij bewaren voor de toekomst? Om je alvast op weg te zetten zullen er in diverse gemeenten workshops rond fotografie zijn. Fotografeer je met smartphone of digitale camera? Zoek jouw workshop op maat.

Begin 2018 vertaalt dit uitdagende project zich in een indrukwekkende tentoonstelling. 44 Oude en 44 nieuwe beelden, digitaal of op glas vastgelegd, zullen daarin met elkaar geconfronteerd worden. Misschien wordt jouw foto hiervoor wel geselecteerd!

Meer info over de 44 activiteiten: www.limburg1914-1918.be

Dit project werd gerealiseerd in samenwerking met: Nikon; Het Belang van Limburg; KIK-IRPA, Brussel; Nationale Loterij; FOMU, Antwerpen; LUCA School of Arts, Campus C-mine; Provincie Limburg, PCCE; 44 Limburgse gemeenten.

Bron: UiTinVlaanderen.be