In noodsituaties is het belangrijk dat de overheid (minister, gouverneur, burgemeester) de bevolking op een snelle en duidelijke manier verwittigt en informeert.

Daarom maakt Opglabbeek vanaf nu gebruik van BE-Alert, een nieuw systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon.

Wat is BE-Alert?

BE-Alert is een nieuwe alarmeringstool om de bevolking die rechtstreeks betrokken is bij een crisissituatie (brand, overstroming, …) snel en duidelijk op de hoogte te houden. BE-Alert is 24 uur op 24 operationeel en werkt over de grenzen van de gemeente heen. Het is een initiatief van het Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Hoe werkt het?

Je kan een bericht van BE-Alert op twee manieren ontvangen. De burgemeester Benny Spreeuwers, de gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken kan een alarm verzenden op basis van een adressenlijst. Bij een grote noodsituatie kan er ook een bericht worden uitgestuurd op basis van locatie. Iedereen die fysiek aanwezig is in de getroffen zone krijgt dan een sms. Zo kan je dus ook verwittigd worden als je een dagje aan zee of in de Ardennen bent, of een uitstap maakt naar de zoo.

Hoe kan je een bericht ontvangen?

Het systeem gebruikt verschillende kanalen om je te waarschuwen. BE-Alert heeft voldoende capaciteit om een groot aantal inwoners via verschillende kanalen tegelijkertijd op de hoogte te stellen.

  • een gesproken bericht naar jouw vaste of mobiele telefoon
  • een sms-berichtje
  • een e-mail of faxbericht
  • een bericht op sociale media

De tool stuurt berichten naar vooraf ingeschreven burgers. Inschrijven is volledig gratis.          

Hoe registreren?

Surf naar de webpagina www.be-alert.be

  1. Kies je taal
  2. Klik op de knop “Schrijf u in”
  3. Vul je gegevens in en kies hoe je verwittigd wil worden
  4. Klik op “Verzend”

Je gegevens worden enkel gebruikt voor verwittiging bij noodsituaties.