Sticker aan het raam toont hulpdiensten aanwezige dieren in de woonst

Opglabbeek slaat met 13 andere Limburgse gemeenten de handen in mekaar voor de lancering van een huisdiersticker, met medewerking van Brandweerzone Oost-Limburg. De bedoeling is dat eigenaars van huisdieren de sticker op een raam aan de voorgevel kleven. Zo zien arriverende hulpdiensten meteen dat er huisdieren aanwezig zijn in de woonst.

De huisdiersticker is bestemd voor de inwoners van Opglabbeek en is vanaf maandag 9 april gratis af te halen in het gemeentehuis (Kapelstraat 1). Met pen of alcoholstift kan je aanduiden hoeveel honden, katten, vogels, of andere dieren je bezit. De sticker is weersbestendig en heeft een duurzame UV-lak.

Bij noodgevallen ben je niet altijd thuis of in de mogelijkheid om de brandweer te vertellen over de dieren in je woning.  Als de brandweer arriveert voor bijvoorbeeld brand, CO-vergifting of wateroverlast bij je thuis, hebben zij aanvankelijk geen weet van mogelijke huisdieren.

Daar brengt deze ‘huisdiersticker’ voortaan verandering in. Eigenaars van huisdieren kunnen op de sticker aanduiden welke dieren ze bezitten en zelfs hoeveel. Gekleefd op een raam aan de voorgevel, goed in het zicht, ziet de brandweer in één oogopslag of er (mogelijk) dieren aanwezig zijn in de woonst en welke. Zo kunnen brandweerlui op zoek naar te redden honden, katten, vogels of andere. Het initiatief komt overgewaaid vanuit West-Vlaanderen, waar zo’n specifieke huisdiersticker voor het eerst geïntroduceerd werd, met succes.

De deelnemende gemeenten zijn Opglabbeek, As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Riemst, Voeren en Zutendaal.